贵族木艺

用户主页 » 文章列表 » 阅读文章

UNstudio installation for zara milan 2010

已有 1413 次阅读  2010-04-20 06:35   标签zara  installation  UNstudio  milan 

installation by UNstudio at the zara store at corso vittorio emanuele II

dutch UNstudio designed an installation for spanish clothing brand zara 
during milan design week 2010. it consisted of a hollow and accessible cone made 
from polished aluminum. functionally, it was a cross between a sculpture, an item 
of furniture and a pavilion.



its position was directly behind the entrance of the shop, at a prominent spot in 
the atrium where many period details of the shop's previous incarnation as a cinema 
are preserved. the installation responds to this situation in both shape and materialization. 
the funnel shaped opening at the top of the aluminium cone follows the outlines of an
original monumental circular chandelier. both installation and chandelier are carefully
positioned at the center of a circular plateau that is semi enclosed by two double sweeping
staircases that meet at the top and are framed by curved walls.

the theme of reflection is already mutely present in the walls, which are adorned 
by shimmering golden mosiac panels and tableaus. when the gleaming golden walls 
are reflected back in the shiny surfaces of the installation, along with the distorted 
images of the interior of the cone itself, and fragmented reflections from the rest of 
the store, a 'droste effect' emerges of recursive reflections of reflections. augmented 
by special lighting, the installation offersb a kaleidoscopic experience of being 
surrounded by multiple reflections.






both installation and chandelier are carefully positioned at the center of a circular plateau


 

german lighting company erco, provided the lights for the installation.
分享 举报